De PRIDE studie
Het PRIDE onderzoek is opgezet door het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) in samenwerking met het RIVM, Stichting Downsyndroom en medisch specialisten op het gebied van Downsyndroom uit het hele land. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een ervaren studieteam vanuit het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) onder leiding van prof. dr. Louis Bont, kinderarts-infectioloog. Dit onderzoek wordt financieel mogelijk gemaakt door ZonMw. Dit onderzoek is voorgelegd aan en goedgekeurd door de Raad van Bestuur van het UMC op advies van de Medisch Ethische Toetsingscommissie. Het onderzoek wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen van de Verklaring van Helsinki en Good Clinical Practice.
De PRIDE studie is onderdeel van het HARMONY-consortium, waarin acht studies die de afweerreactie na de SARS-CoV-2 vaccinaties bij kwetsbare groepen in de samenleving onderzoeken.
Voor meer informatie over de andere onderzoeken kunt u de website van ZonMw bezoeken.
Opzet van de studie uitklapper, klik om te openen
De PRIDE studie is een prospectieve, observationele cohortstudie. Dat betekent dat twee groepen (cohorten) in de tijd gevolgd worden om met elkaar te vergelijken. Bij de PRIDE studie zijn dat de volgende twee cohorten: een cohort met mensen met Downsyndroom en een cohort met mensen zonder Downsyndroom. Deelnemers van de PRIDE studie worden voor en na hun SARS-CoV-2 vaccinaties gevolgd middels bezoeken aan huis of ziekenhuis op vooraf vastgestelde tijdspunten.
Deze afbeelding geeft een overzicht weer van de studiehandelingen bij volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar.
Naast de vier standaardafnames is het mogelijk om - afhankelijk van eventuele boosters - met aanvullende delen van de studie mee te doen, zoals twee visites rond de eerste boostervaccinatie of een extra visite om de duurzaamheid van de afweer te meten.
De SARS-CoV-2 vaccinaties zijn geen deel van de studie; deelnemers ontvangen deze via de huisarts, bij de GGD of in de instelling waar zij wonen. De eerste booster heeft een deel van de volwassen deelnemers wel in studieverband in het UMC Utrecht ontvangen.
Voor meer informatie over de studiehandelingen, klik dan hier.
Eerste resultaten PRIDE uitklapper, klik om te openen
Uit de eerste resultaten blijkt dat volwassenen met het Downsyndroom na twee coronavaccinaties (Moderna, Pfizer of AstraZeneca) minder antistoffen aanmaken in vergelijking met mensen zonder het Downsyndroom. Daarnaast werd in de groep mensen met het Downsyndroom, na de mRNA-vaccinaties (Moderna en Pfizer), met het toenemen van de leeftijd, een lagere antistofconcentratie gezien. De controlegroep van mensen zonder Downsyndroom liet dit niet zien. Na AstraZeneca-vaccinatie werd dit effect ook niet gezien.
De resultaten zijn in de vorm van een adviesrapport aan de gezondheidsraad aangeboden. Op basis van onder andere dit adviesrapport heeft de Gezondheidsraad besloten mensen met het Downsyndroom eerder de eerste boostervaccinatie aan te bieden.
Wilt u meer lezen over de resultaten van de PRIDE studie? Klik dan hier.
Meer resultaten?
Vooralsnog zijn er niet meer resultaten bekend. Wij hopen snel meer informatie te kunnen geven over de afweerreactie na vaccinatie bij kinderen en na booster(s) bij volwassenen.